خانه و زندگی

 12راهکار کاهش مصرف گاز در زمستان

جلوگیری از اتلاف گرما، صرفه‌جویی و پایین آوردن صورت‌حساب انرژی مصرفی همواره ازمهم‌ترین دغدغه‌های خانواده‌ها در فصل های سرد سال محسوب می‌شود. در این مطلب دوازده راهکار کاهش مصرف گاز، که از جمله موارد مهم در جلوگیری از اتلاف انرژی گرمایی در خانه‌ است را بررسی می‌کنیم.

با استفاده از اینفوگرافیک زیر می‌توانید به راحتی این ۱۲ راهکار کاهش مصرف گاز را مرور کنید.

۱- بستن درب اتاق‌های بدون استفاده

یکی از راه‌های کاهش مصرف گاز بستن کامل درهای منزل و حتی اتاق‌ها است. اگر اتاق سردی دارید که هیچ وسیله گرمایشی در آن قرار نداده‌اید. باید در طول فصل‌های سرد در آن را ببندید تا مانع ورود سرما به قسمت‌های دیگر خانه شوید. همچنین نصب فنر در بالای درهایی که رو به فضای آزاد باز می شوند هم بسیار مؤثر خواهد بود.

۲- پوشیدن لباس‌های بیشتر

ساده‌ترین راهکار کاهش مصرف گاز، کم کردن دمای خانه و پوشیدن لباس‌های بیشتر است. به جای افزایش حرارت خانه و پوشیدن لباس‌های نازک، بهتر است دمای خانه را در حد معمولی نگه داشت و لبا‌س‌های گرم‌تر و ضخیم‌تر استفاده کرد. همچنین پوشیدن جوراب در خانه به گرم نگه داشتن بدن در سرما کمک زیادی می کند.
از این طریق به طور قابل توجهی از مصرف گاز کاسته می‌شود. به طوری‌که فقط با یک درجه کم کردن دمای خانه می‌توانید تا ۵ درصد هزینه‌های مربوط به گرمایش را کاهش دهید.

۳- دوجداره کردن پنجره‌ها

حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد اتلاف انرژی ساختمان از طریق پنجره‌ها صورت می‌گیرد. پنجره‌های دوجداره روشی مدرن برای جلوگیری از هدر رفتن انرژی درون خانه هستند. در پنجره‌های دوجداره یک لایه گاز یا هوای ساکن بین دو شیشه قرار داده می‌شود. گاز و هوای ساکن به عنوان عایق گرما عمل کرده و تا حد قابل قبولی از اتلاف انرژی جلوگیری می‌شود. همچنین می‌توانید یک لایه دیگر شیشه یا اکریلیک شفاف روی پنجره نصب کرده و فضای بین آن‌ها را به طور کامل درزبندی کنید.
با استفاده از قاب‌های استاندارد UPVC به عنوان چهارچوب پنجره دوجداره، به علت عایق بودن اتلاف گرما از طریق این نوع پنجره‌ها به حداقل ممکن رسیده است.
یک پنجره تک جداره ۱۰ برابر بیشتر از یک پنجره دو جداره انرژی را هدر می‌دهد. پنجره‌های سه جداره نیز در بازار وجود دارند که تفاوت چندانی با پنجره‌های دو جداره در جلوگیری از اتلاف گرما ندارند.

۴- استفاده ازعایق‌های ویژه پنجره

اين عايق‌ها را كه به شكل برچسب‌های شفاف ساخته مي‌شوند. به راحتی می‌توان بر روی شيشه پنجره‌ها چسباند و می‌توانند تا حدود زیادی مانند پنجره‌های دوجداره عمل کنند. اين برچسب‌ها ۸۰٪ از ورود گرما در تابستان و ۳۰٪ از اتلاف حرارتی در زمستان جلوگیری می‌کنند. 
چسباندن ورقه‌های پلاستیکی شفاف روی پنجره‌ها راهکار دیگری برای عایق کردن پنجره‌ها است. چنانچه این ورقه‌ها با چسب دوطرفه طوری به پنجره بچسبانید که چند میلیمتری با آن فاصله داشته باشد، دقیقا مانند پنجره دوجداره عمل می‌کنند.
اما به عنوان راهکاری بسیار ساده می‌توانید در هفته‌هایی که هوا سردتر است دور تا دور پنجره‌ها را نایلون بکشید و آن را با چسب نواری پهن بچسبانید.

۵- پوشاندن کانال‌های کولر

 حدود ۳۰ درصد از گرمای منازل از طریق کانال‌های کولر هدر می رود. بستن دریچه‌ها و کانال‌های کولر با استفاده پلاستیک‌های ضخیم یا مقوا در زمستان تاثیر زیادی در جلوگیری از اتلاف انرژی دارد. البته دریچه‌های مخصوص عایق‌بندی هم در ابزارفروشی‌ها یافت می‌شود که می‌توانید از آن برای پوشاندن شبکه‌های کولر خانه‌ استفاده کنید.

۶- متناسب بودن اندازه بخاری گازی با متراژ خانه

خرید وسایل گرمایشی متناسب با متراژ خانه و اتاق‌ها، دیگر راهکار کاهش مصرف گاز است. از قرار دادن بخاری در مکان مناسب از خانه مطمئن شوید. بخاری بزرگ در اتاق کوچک یا بخاری کوچک در اتاق بزرگ قرار ندهید. همچنین هنگام خرید بخاری‌ای را انتخاب کنید که بازده انرژی بالایی داشته باشد. بازده انرژی روی برچسب انرژی قید شده است. رده انرژی A-B بهترین انتخاب و رده انرژی G بدترین انتخاب است.

۷- عدم استفاده از شومینه

علی‌رغم ظاهر زیبا شومینه بازدهی انرژی کمی دارد و تنها محیط اطراف خودش را گرم می‌کند. چون بیشتر گرمای تولید شده توسط آن از طریق دودکش بیرون می‌رود. چنانچه شومینه شما بدون استفاده است بهتر است با استفاده از عایق‌ها و بالن‌های مخصوص دودکش شومینه، مسیر دودکش آن را بپوشانید و از هدررفت گرمای داخل خانه جلوگیری کنید. فراموش نکنید که پیش از روشن کردن شومینه آن‌ها را از داخل دودکش خارج کنید.

 ۸- نصب پرده‌های چین‌دار

راهکار کاهش مصرف گاز مهمی که برای مقابله با هدررفت گرما از خانه، استفاده از پرده‌های ضخیم و چین‌دار است. چین‌های زیاد پرده پوشش مناسبی در برابر اتلاف گرما ایجاد می‌کند.
استفاده از پرده‌های دو لایه با یک بخش ضخیم به‌ عنوان والان و بخش زیرین که می‌تواند حریر یا توری باشد هم برای جلوگیری از اتلاف گرما مفید است.
از طرفی نصب صحیح پرده بسیار مهم است. پرده باید طوری باشد که پشت آن، امکان حرکت آزادانه هوا وجود نداشته باشد.

 ۹- عایق‌بندی رادیاتورها

برای جلوگیری از هدر رفتن سوخت و انرژی گرمایشی، لوله‌های‌ آب گرم و رادیاتور مرکزی را عایق‌بندی کنید. به موتورخانه بروید تا مطمئن شوید ترکیدگی یا شکافی در لوله‌ها دیده نمی‌شود.
برای افزایش بازتاب حرارتی رادیاتور، یک ورق آلومینیومی را در پشت آن قرار دهید.
اطراف رادیاتور را خلوت نگه دارید. مبل یا اجسام دیگر را جلوی آن قرار ندهید. و اجازه دهید هوای گرم داخل خانه پخش شود. زیرا به مرور زمان این وسایل گرمای تولید شده توسط شوفاژ را جذب خود می‌کنند و نمی گذارند منزل شما گرم شود.
قرار دادن  یک قفسه‌ کمی بالاتر از شوفاژ باعث می‌شود تا گرمایی که به سمت بالا می‌رود، دوباره به پایین برگردد. این ترفند به گرم نگه داشتن خانه خیلی کمک می‌کند.
محبوس شدن هوا داخل رادیاتورها، بازدهی آن را کاهش می‌دهد با یک هواگیری ساده می‌توان این مشکل را حل کرد و از اتلاف گرما جلوگیری کرد.

۱۰- تنظیم آبگرمکن در دمای مناسب

یکی دیگر از راهکار‌های کاهش مصرف گاز در زمستان این است که دمای آبگرمکن را روی ۶۰ درجه سانتیگراد یا حتی کمتر تنظیم کنید. اگر درجه آبگرمکن شما بیشتر از ۷۵ درجه سانتی‌گراد باشد، یعنی شما دارید سوخت زیادی را هدر می‌دهید آبگرمکن‌های قدیمی و آبگرمکن‌هایی که در رده انرژی C یا پایین‌تر قرار دارند، سوخت بیشتری را هدر می‌دهند.

 ۱۱- انتخاب صحیح دودکش

وجود هرگونه ترک در دودکش می‌تواند باعث اتلاف حرارتی زیادی شود. دودکش‌هایتان را بررسی کنید و در صورت وجود شکستگی و ترک‌خوردگی، از یک تعمیرکار بخواهید که آن‌ها را برایتان تعویض کند.
دودکشی را انتخاب کنید که سطح داخلی‌اش صاف و صیقلی شده باشد.
برای اینکه اجسام خارجی نتوانند وارد دودکش شوند، بهتر است در بالای دودکش کلاهک مناسبی نصب کنید.
سعی کنید در مسیر دودکش، از زانویی استفاده نشود.

۱۲- روشن نگذاشتن بیهوده اجاق گاز

برای ذخیره انرژی در آشپزخانه از قابلمه یا تابه‌ای که هم اندازه شعله هستند استفاده کنید تا میزان اتلاف حرارت را کاهش دهد.استفاده از قابلمه یا تابه کوچک‌تر از شعله باعث افزایش هدر دادن گرما به هوای اطراف و افزایش هزینه انرژی خواهد شد. همچنین استفاده از قابلمه یا تابه بزرگ‌تر از شعله باعث می‌شود غذا مدت زمان بیشتری را برای گرم شدن لازم داشته باشد.
با پختن بیش از یک بشقاب غذا در داخل فر در یک زمان، چه در کنار هم چه در طبقه های مختلف، می‌توان در مصرف انرژی صرفه جویی کرد.
باز کردن درب فر هنگامی که دمای آن را کم می کنید می‌تواند زمان پخت را افزایش دهد. به جای این کار چراغ فر را روشن کنید و غذا را از درب شیشه‌ای آن چک کنید و درب فر را تا وقتی که غذا آماده می‌شود بسته نگه دارید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *